Članovi Zbora

Renata Mihelčić
Dubravka Prpić
Maja Petrić
Jelica Bojić
Kristina Kramarić
Marija Horžić
Edita Perić
Marta Lončar
Nina Malinka
Marta Malinka
Maja Jušić
Karmela Jokić
Danijela Ivanović
Martina Ivanović
Sandra Rudelić
Željko Jurašinović
Tihomir Prša
Domagoj Čvek
Stjepan Molnar
Boris Glumpak
Mario Šprljan
Tomica Jakić
Zvonimir Franjić
Kristijan Mance Topić

Voditelji

Dirigentica:
Iva Juras >>
Umjetnička voditeljica:
s. Cecilija Pleša >>
Osnivateljica:
s. Imakulata Malinka  >>

O Zboru

Collegium pro musica sacra komorni je ansambl, utemeljen 1972. godine u Zagrebu. Od svog osnutka ostvario je više od tisuću nastupa u domovini i inozemstvu. Ansambl izvodi i promiče sakralnu glazbu svih stilova i povijesnih razdoblja, od gregorijanskog korala do suvremenih autora. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada: Srebrna medalja na Međunarodnom natjecanju zborova u Izraelu-Jeruzalem 1996., Zlatna plaketa na 5. Natjecanju zborova u Zagrebu 2001., Plaketa grada Zagreba uz 30. obljetnicu rada 2004., Srebrna medalja na međunarodnom natjecanju zborova u Bremenu 2004. te Srebrna diploma na međunarodnom natjecanju zborova u Rimu Musica sacra a Roma u organizaciji Musica Mundi 2009.

Ansambl je do sada snimio 3 LP ploče, 15 audio kaseta i 5 CD-a. Ansambl je osnovala i do 1999. vodila profesorica s. Imakulata Malinka, a njeno djelo je nastavila kao umjetnička voditeljica profesorica s. Cecilija Pleša. Tijekom rada u ansamblu su se izmjenjivali na kraće ili duže vremensko razdoblje poznati glazbenici, skladatelji i dirigenti: Boris Papandopulo, Sergije Rainis, Anđelko Igrec, Josip Šego, Robert Homen i Filip Pavišić. Sadašnja dirigentica zbora Collegium pro musica sacra je akademski muzičar Iva Juras.

Collegium pro musica sacra 2012. svečano obilježava 40. obljetnicu postojanja koju želimo proslaviti s nekoliko koncerata obogaćenih novim djelima suvremenih hrvatskih skladatelja:
Anđelko Klobučar: Obrade božićnih pjesama
Josip Magdić: Te Deum laudamus
Anđelko Igrec: Magnificat

s.Imakulata Bernarda Malinka

Osnivateljica s.Imakulata Malinka

Osnivateljica je ansambla Collegium pro musica sacra 1972. u Zagrebu čija je voditeljica i dirigentica punih 28 godina (1972-2000.) U okviru spomenutog ansambla njeguje raznorodne oblike glazbenog apostolata u vrijeme kad je djelovanje ovog glazbenog tijela bilo usamljena pojava i dok su nekadašnji članovi ansambla bili izloženi ideologijski podzidanim opasnostima. Kao umjetnička voditeljica sa svojim je ansamblom ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u domovini i inozemstvu te je kao vrsni glazbeni stručnjak a nadasve odvažna duhovna nadahniteljica trajno usmjeravala Collegium da ostane vjeran svojoj prvotnoj ideji: kvalitetnim i stilski primjerenim izvođenjem sakralne glazbe naviještati radosnu vijest Isusa Krista.

Ovaj rad ansambla Collegium pro musica sacra pod vodstvom s. Imakulate okrunjen je 1996. i međunarodnim priznanjem - srebrnom medaljom - u okviru natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema.

S. Imakulata, orguljašica i dirigentica (Nova Gradiška 1935.) redovnica je Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Diplomirala je orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1965. god. Od 1965. - 1967, djeluje kao orguljašica i dirigentica Župe sv. Blaža u Zagrebu. Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu usavršava sakralnu glazbu. U razdoblju od 1968, do 1999. djeluje kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1963. redovito priređuje samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu. Godine 1972. osniva ansambl Collegium pro musica sacra.

Osim pedagoškog i dirigentskog bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većeg broja stručnih radova nastalih kontinuirano od godine 1968. do danas. Surađivala je i na izdavačkom području kao priredivač priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima, Zagreb, 1980. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Sluge Božjega oca Ante Antića. Redovito prisustvuje i sudjeluje na međunarodnim mariološkim kongresima.
s. Cecilija Pleša

Umjetnička voditeljica s.Cecilija Pleša

S.Cecilija redovnica je Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Osim pedagoškim radom, bavi se i interpretacijom sakralne glazbe u ansamblu Collegium pro musica sacra, u kojem djeluje od njegova osnutka 1972. te u svim projektima surađuje kao vokalna solistica i umjetnička suradnica, a od 1999. godine i kao umjetnička voditeljica.

Svoju pjevačku karijeru ostvarila je u ovome ansamblu brojnim koncertima i samostalnim nastupima u zemlji i inozemstvu (Europa, Kanada, Amerika). Njezin je umjetnički rad dokumentiran s više snimaka, među kojima se posebno ističu Pjevajte Gospodu (1974), Najljepše Mariji (1978), Zemljo moja (1982), Sacrae cantiones, 14 odabranih moteta I. M. Lukačića (1987), i Sacrae cantiones, integralna izvedba 27 moteta I. M. Lukačića (1993). U 2000. jubilejskoj godini Isusa Krista zajedno sa s. Imakulatom Malinka (Duo sestara Naše Gospe) snimila je album Emanuel – S nama Bog.

Najnoviji nosač zvuka pod nazivom Biblijske pjesme Antonina Dvoraka uz klavirsku pratnju Konstilije Nikolić Markota snimila je 2008. u izdanju nakladničke kuće HUM.
Dirigentica Iva Juras

Dirigentica Iva Juras

nakon završene srednje glazbene škole (Teoretsko-nastavnički odjel), diplomirala je muzikologiju i glazbenu publicistiku na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Pjevanje uči kod Zlatka Šira, Renate Šeringer i Branke Stilinović. Još za vrijeme studija imenovana je asistenticom u AZ «Ivan Goran Kovačić», gdje tijekom desetogodišnjeg rada surađuje s mnogim prominentnim dirigentima i pjevačima, pripremajući zbor za izvedbe velikog broja oratorijskih djela, a cappella skladbi, opera. Također, podučava vokalnu tehniku. Sudjeluje na seminarima zborskog dirigiranja (Lojze Lebič), te barokne glazbe (Catherine Mackintosh, Alastair Hume). Stalna je članica Opernog zbora HNK, te vanjska suradnica Zbora HRT-a.

2001. preuzima vodstvo Akademskog zbora «Vladimir Prelog», postižući vrijedne rezultate i vrlo pozitivne kritike stručnjaka. Od jeseni 2007. dirigentica je mješovitog zbora Collegium pro musica sacra s kojim je u Rimu 2009. na međunarodnom natjecanju zborova Musica sacra a Roma u organizaciji Musica Mundi osvojila srebrnu diplomu, u Zagrebu na 10 natjecanju zborova – Zagreb 2010. Zlatnu plaketu, te u Bratislavi na 5. Međunarodnom natjecanju zborova Zlatnu medalju.